Boşanma Davası Ücretleri
Boşanma davası ücretleri pek çok faktöre göre değişiklik gösterir. Eşler çift olarak ya da tek başlarına evlilik akdini bitirmek isteyebilir. Boşanma davası açmak için aile mahkemelerine başvurmak gerekir. Anlaşmalı boşanmalarda boşanma dilekçesi ve anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanmalıdır. Dilekçelerde evlilik akdinin sonlandırılma nedenlerinin net bir şekilde ifade edilmesi gerekir. Boşanma davası ücretleri çekişmeli boşanmalarda daha farklıdır. Bu tür davalarda boşanma ile ilgili sebepler araştırılır. Çekişmeli boşanma davalarında kusurlu tarafların tespit edilmesi gerekir. Tanıklar dinlenir ve çeşitli deliller toplanır. Çekişmeli boşanmalarda süreçler çok daha uzun sürer. Çünkü delillerin toplanma aşaması, tanıkların dinlenmesi gibi durumlar uzun sürer. Bu boşanmalar 2 yıl ile 8 yıl arasında sonuçlanır. Tarafların anlaşamaması halinde sürecin daha çok uzaması da mümkündür.
Boşanma Davalarının Hangi Mahkemeye Açılması Gerekir?
Boşanma davaları için Aile Mahkemelerine başvurmak gerekir. Boşanma davası ücretleri çekişmeli ya da anlaşmalı olmasına göre değişiklik gösterir. Tarafların bulunduğu yerlerde Aile Mahkemeleri yoksa o zaman Asliye Hukuk Mahkemelerine de boşanma başvurusunda bulunulabilir. Çekişmeli boşanma davaları, tazminat, vesayet, nafaka gibi konularda taraflar anlaşana kadar uzayabilir. Anlaşmalı boşanmalar genelde tek celsede sona erer. İki dava türünde de hakların tam olarak alınması ve tarafların mağdur olmaması adına profesyonel avukatlar ile çalışılmalıdır.
Boşanma Davalarının İptali Mümkün Mü?
Avukat ücretleri kişiler ile avukatlar arasındaki anlaşmaya göre değişiklik gösterir. Boşanma davalarının iptal edilmesi mümkündür. Boşanma davaları feragat, geri çekme ya da geri alma şeklinde iptal edilebilir. Boşanma davası iptali tek taraflı yapılsa da davalı ya da mahkemenin bunu kabul etmeme hakkı bulunmaz. Davalı, davayı devam ettirmek istiyorsa o zaman yeni bir dava açmalıdır.